maanantai 29. elokuuta 2016

Vanhuus ei ole mediaseksikästä!

Koko pirkanmaa ja vähintään puoli Suomea kiehuu delfiinien ympärillä.
Olihan tuo touhu perin kummallista ja lähes jokaisella on oma mielipide asiasta, toisilla jopa paljon parempia ehdotuksia kuinka asiat olisi pitänyt hoitaa.
Niin, asiat voi hoitaa niin monella tapaa ja jälkiviisaus kai niistä se pahin/paras on...Itsekin syyllistyin siihen pohtimalla delfinaariosta toiseen siirtelyn syitä, järkevyyttä ja mahdollista kärsimyksen määrää. Mielestäni huolissaan saa ja pitääkin olla, mutta tyhmä ei tarvitse olla!
Jossakin sentään pitäisi kulkea mouhoomisen rajat. Jos näin paljon ihmisiä mouhoaa delfiinien puolesta ja näin paljon mediahuomiota sillä saadaan; ajatelkaa jos kaikki nämä ja vielä pari muuta sanaisen arkkunsa avaajaa pistäisvät hanttiin vanhusten kohtelulle! Ajatelkaa mitä kaikkea voitaisiin saada aikaiseksi!
Mutta delfiinejä oli neljä ja ne olivat Suomessa harvinaisia, ne eivät kuuluneet vankeuteen ja niille piti taata olosuhteet joissa voi elää kuin delfiini, vai kuinka se meni...?
Vanhuksia on monta sataa tuhatta, he eivät ole harvinaisia, MUTTA hekään eivä kuulu vankeuteen saati huonosti hoidetuiksi. Vanhuksetkin kuuluvat ympäristöön, jossa huomioidaan tarpeet ja luodaan elämiselle moitteettomat olot.
Toisinaan asiat saavat käsittämättömät mittasuhteet, niin nytkin. Monet vetoavat kaupungin omistamaan yritykseen ja plää,plää,plää! Niin, mitä sitten? On kaupungilla vanhustenkotejakin joiden sisällä tälläkin hetkellä paljon, paljon arvokasta ihmiselämää!Ja nyt saa suuttua ne jotka sen aiheelliseksi kokevat, mutta minusta ihmiset tulevat aina ennen eläimiä. En tarkoita, että eläimiä pitäisi huonosti kohdella tai tappaa, otetaan kuitenkin järki käteen ja mietitään mikä tämän elämisen jatkumisen kannalta on tärkeämpää, ihmiset vai eläimet?
Ja nyt joku varmasti kokee tarpeelliseksi joko ajatella tai jopa sanoa ääneen sen, että ovathan vanhuksetkin "katoava luonnonvara". Ehkä näin, mutta aikanaan ovat enemmän ihmiselon eteen tehneet kuin esimerkiksi delfiinit ja näin ollen ansaitsevat minusta huomattavasti paremman kohtelun kuin mitä nyt saavat!

Minun oma mummoni on 77 vuotias, vielä hyvässä kunnossa ja asuu omillaan. Hän soitti viime viikolla ja kertoi, kuinka aikoi mennä kotikuntansa järjestämään iltaan puhumaan, kysymään ja kyseenalaistamaan vanhusten kohtelua omassa kunnassaan. Mummo oli kuullut, kuinka vähäosaiset, kotihoidon piirissä olevat vanhukset saivat kerran viikossa apua suihkuun ja sen jälkeen heille oli puettava likaiset vaatteet takaisin. Kukaan ei päässyt/ehtinyt heille pyykkiä pesemään ja ihmispolot pyörivät likaisissa vaatteissa viikosta toiseen, kaikesta muusta puhumattakaan!
Mummoni oli reippaana ihmisenä ottanut asian esille jo paljon ennen kunnantalolle menoa ja saanut naapurit keräämään laatikoittain ylimääräisiä vaatteita, puhtaita vaatteita ja he olivat kärränneet ne laatikot kotihoitajille autoihin. Näin hoitajat voivat sitten ottaa puhtaat vaatteet vanhuksille suihkun jälkeen. Tämä ei itse ongelmaa poista, mutta auttaa kuitenkin, hetken!

Tämä oli nyt yksi esimerkki, valitettavasti totta, siitä kuinka paljon epäkohtia esimerkiksi vanhusten hoidossa on. On suorastaan naurettavaa, että nyt nämä delfiinit saavat kaiken sen huomion, joka ihan oikeasti kuuluisi toiseen osoitteeseen!
 Uskon, että tämä johtuu siitä, että vanhukset eivä ole söpöjä ja mediaseksikkäitä niin kuin delfiinit! Sairasta ja totta!

Minusta kaikkien siellä kaikista heikoimmassa asemassa olevien niin vanhusten, lapsien kuin eläintenkin kuuluu saada huomiota ja huolenpitoa, mutta hyvänen aika, laitetaan nyt se huoli ja huolenpito edes johonkin tärkeysjärjestykseen ja tasapainoon, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti