perjantai 27. toukokuuta 2016

Miksi hallitus saa kiusata?

Ajoin tänä aamuna lehtihaastatteluun ja kihisin raivosta koko matkan. En suinkaan haastattelun takia, vaan asian jonka kuulin aamulla radiosta. Hallitus aikoo laskea vielä entisestään vanhusten hoidon tasoa, se alaraja, joka todellakin on alaraja on nyt joinakin lukemina 0,5 ja nyt se meinataan laskea 0,4 lukemaan. Sinänsä nuo lukemat eivät minulle sano lukemina mitään, mutta kaikki mikä on laskussa vanhusten kohdalla ei voi tarkoittaa hyvää!

En varmasti voi tarpeeksi paasata tästä aiheesta, mutta jos nyt jo on niin, etteivät hoitajat ehdi hoitaa ja vanhukset kärsivät, niin kuinka sen on tämän laskun jälkeen? Ihminen jätetään heitteille, se on törkeä heitteillejättö ja rikkoo varmasti kaikkia ihmisoikeuksia ja olisi rangaistava teko, mutta kenelle?Hallitukselle!
Hoitajia vähennetään, mikä johtaa siihen, että heillä on entistä enemmän töitä, paineita ja kiire, eivätkä he enää  jaksa hoitaa vaan ovat myös itse hoidon tarpeessa. Kuka sitten hoitaa niitä kaikkensa antaneita hoitajia, kun he eivät enää jaksa? Kuka tästä älyttömästä yhtälöstä hyötyy?

On erittäin tärkeää muistaa, että kaikilla ei suinkaan ole neljän tuhannen euron eläkettä, jonka turvin voi valita itselleen parhaan mahdollisen hoitopaikan vanhana. Suurin osa meistä joutuu ihan tavalliseen vanhainkotiin, joka voisi parhaimmillaan olla hyvä paikka meille jokaiselle vanhana, jos nyt puututaan peliin. Kaikilla ei myöskään ole varaa laittaa sitä omaa äitiä, mummoa tai pappaa yksityiseen ja kalliiseen huippupalvelutaloon, vaikka lähes jokainen meistä sen tekisi rakkaalleen. Soisi parasta mahdollista hoitoa! Edelleen suurin osa meidän mummoista ja vaareista joutuu kaupungin vanhainkotiin ja omaisella on jatkuva huoli riittävästä hoidosta, hoidosta jonka jokainen vanhus on ansainnut!
Vanhusten saama hoito ei missään laitoksessa saisi olla rahaan sidonnaista, vaan sen pitäisi olla ihan joka paikassa yhtä hyvää ja yhtä laaduksta asiakkaan yhteiskuntaluokasta riippumatta!

Vaikka vanhus ei ole enää tuottava, ei hän ole ihmisenä yhtään alemmassa arvossa, päin vastoin. Hän on jo elämäntyönsä tehnyt, eikö sen jälkeen ole aikakin ja oikeus jo levätä turvallisissa käsissä?
Jokaisen vanhuksen olisi saatava voitinsa mukaista hoitoa. Jos on vielä aktiivinen ja suht hyvä kuntoinen, pitäisi saada osallistua askareisiin ja saada viikottaisi virikkeitä. Petipotilaat ja liikuntarajoitteisset tarvitsevat enemmän tukea, huomiota, syliä ja silitystä. Kosketus on valtavan tärkeää ihmiselle eikä se suinkaan poistu vanhetessa! Kannustus ja yhdessä iloitseminen onnistumisten johdosta kantavat yhtä pitkälle, kun lapsen kehuminen uusien asioiden äärellä.

Nyt toivonkin sydämeni pohjasta, että päättäjät, hallitus pysähtyisivät leikkimään ajatusleikkiä omilla vanhemmillaan ta vaikka itsellään vanhana. Laittaisivat silmät kiinni ja kuvittelisivat kuinka oma isä tai äiti makaisi omissa ulosteissaan, söisi hyvin jos joku ehtisi syöttää, puhuisi ajatuksiaan ja asioitaan, jos joku kuuntelisi, lukisi mielellään, vaan kun ei enää näe, kuuntelisi jos joku lukisi(omaisilla on toki suuri rooli siinä kuinka yksinäiseksi vanhus itsensä tuntee, mutta paljon on vanhuksia joilla ei ole omaisia, silloin hoitaja on entistä tärkeämpi, ei pelkkä hoitaja). He voisivat myös leikkiä ajatuksissaan sellaista tavallista omaista, joka huolehtii mahahaavaan asti oman isän tai mummon hoidon riittävyydestä, itkee itsensä uneen, kun hoidon laiminlyönti raastaa rakastavaa sydäntä ja käy siellä vanhainkodissa itse tekemässä asioita, jotka todella kuuluisivat hoitavalle henkilökunnalle.Mutta hän tekee sen koska rakastaa lähimmäistään ja tuntee omissa nahoissaan sen kun raha säästetään väärästä paikasta! Luulisi normaalia ihmistä hiukan liikuttavan?
Jos tämäkään leikki ei päättäjiin tehoa, niin tervemenoa katsomaan ja kokemaan se ihan paikan päälle!

Älä kiusaa ja puutunpeliin! Ne ovat tämän päivän sana, miksi ne eivät koske hallitusta? Miksi hallitus saa kiusata heikompia,vanhuksia ja hoitajia, julkisesti?  Sairasta, eikö vain, mutta kuka hoitaisi hallitusta?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti