torstai 10. maaliskuuta 2016

Mummo kartalla!



Esikoisromaanini Mummo on Jumala, on kertomus kahdesta läheisetä ihmisestä mummosta ja hänen lapsenlapsestaan Anrista, aikamatkasta mummon menneisyyteen ja uusista puolista ihmisissä, hulluista ja ns.normaaleista. Se kertoo siitä, kuinka ketään ei voi tuntea kokonaan, eikä omistaa. Kuinka ihminen tekee olettamuksia toisista ja niistä totuuksia itselleen, roikkuu itsekeskeisyydessään, ja näkee muistot kuitenkin oppeina muistojen lisäksi, tärkeältä ihmiseltä elämässään. Siinä kerrotaan ja kuvaillaan, mutta siinä ei juonitella. Siinä pohditaan ja nauretaan, teksti vie mukanaan. Se tuo esiin tänä päivänä hyvin huonosti arvostetut vanhukset yhden mummon tarinana, joka puhuu kaikkien vanhojen ihmisten puolesta tavallaan. Eletty elämä ja sen mukanaan tuoma kokemus saa nykyään liian vähän arvostusta, sitä tarina tuo esiin ja perään kuuluttaa!

Kirjan tarina on fiktiivinen ja henkilöt ovat keksittyjä. Uskon kuitenkin monen tunnistavan piirteitä sieltä, joko itsessään tai jossakin tutussa ihmisessä. Kirjaa kirjoittaessani itkin välillä, kun päähäni putkahti niin monia asioita, sellaisia joista en itse niin ajattele, mutta kirjan henkilöt kyllä. Välillä nauroin vedet silmissä ja toisinaan tuijotin tyhjyyteen tuntikausia, päiväkausia. Kaikesta tästä huolimatta ja sen kanssa, kirja on hyvin henkilökohtainen, niin kuin kirjat aina ovat!

Kirjan tapahtumat sijoittuvat -60 luvun alun Kajaaniin ja aina tälle vuosikymmenelle asti. Kajaani sukelsi kirjaan itsestään, en edes ajatellut asiaa. Huomasin kymmeniä sivuja kirjoittaneeni, enkä ollut ymmärtänyt Kajaanin sukeltaneen sinne. Jokin tarkoitus selkeästi. Kirjassa on muitakin tapahtumapaikkoja kuten Salmijärven mielisairaala, Savonlinna, Runni(runnin kylpylä) ja Tampere. Kajaanin hypättyä kirjaan, aloin rakentaa muutakin tarinaa sen ympärille, siitä syystä edellä mainitut paikat sieltä löytyvät.

Minulta onkin jo kysytty, onko kirja uskonnollinen? Ei ole, vaikka nimi kai joitakin johtaa harhaan. Kysytty on myös, kertooko se pelkästään mummosta? Ei kerro. 

Kirja onkin jo painossa, enää kauan ei tarvitse salaisuuksia pitää!


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti