keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

1/5 Pillimehu!

Nelivuotias esikoiseni luetteli minulle viisi sanaa,jotka hänelle tulivat mieleen.Saan kuulemma kirjoittaa näistä jokaisesta sanasta tekstin.En paljasta sanoja vielä,ne ilmestyvät tänne kyllä ajallaan ja yksi kerrallaan.

Pillimehu,tuo kaikkien mehujen kuningatar ja kaikkien janoisten sankari.Voisi olla
Nymfien viini,pissisten siideri ja pubiruusujen sateenvarjodrinkki.
Se päihittää mennen tullen juissit,mehukatit ja muut äkkimakeat litran litkut,olemalla vain kahden desilitran vetoinen pieni purkki,mutta pillillä.Se on ihmeellinen ja sen suosio uskomaton.

Yleensä siitä tykkäävät kaikki lapset,paitsi ne raukat joilta tuo jumalten juoma on jollakin aikuisten tekopyhällä päätöksellä kielletty.Kyllä vuonna 1962 markkinoille tulleet pillimehujen esi-isäpurkit kääntyisivät kaatopaikka mullissaan jos tämän tietäisivät!
Monet aikuisetkin himoitsevat pillimehuja,mutta salaa.En kyllä ymmärrä miksi niitä ei voisi juoda yhtä häpeilemättä ja reteesti,kuin vissyä tai lonkeroa?
Minä en ainakaan kiellä tuota herkkua itseltäni saati häpeä sen himoa.Jos mieli tekee päärynä Trip:iä niin menen ja ostan sellaisen.En kyllä kerkiä kauheesti reteillä purkin kanssa,sillä yleensä imaisen sisällön muutamalla vedolla napaani.Joskus joudunkin ostamaan purkkeja kaksi,jotta himo laantuu ja kerkiän Tripin kanssa astella asenteella marketin parkkipaikalla.
Ei kahden pillimehun ostamisen myöntäminen tunnu,mutta omien lapsien pillimehujen juonti kyllä joskus kaduttaa.
Nappisilmät pyytävät janoonsa grandia ja minä kylmästi totean,että "loppu on"!
Sydäntä raastaa katsoa pettyneitä  tatteja ja hiljainen itsensä rankaiseminen alkaa heti.En voi ääneenkään sadatella ja sättiä voimasanoin omaa heikkouttani ja loppasuutani,joka lapsien pillimehut ahneesti joi.Oppisivat vielä huonoa kielenkäyttö kaiken päälle.
Ei auta edes ajatus mehujen epäterveellisyydestä ja siitä,että lapset saavatkin tilalle hampaat säästävää vettä.
Joskus olen helpottaakseni omantunnontuskia,ruuttaillut anopin tekemää sekamehua lääkeruiskulla eilisiin pillimehu purkkeihin ja lykännyt pillit paikoilleen.Säälittävää,mutta kekseliästä.(Varoitus:ei toimi kovin hyvin enää yli kome vuotiailla lapsilla)

Raskaus aikoinani pillimehujen käyttö riistäytyi ihan hanskasta.Ostin joka kauppareissulla kymmenen-"päkin" Snadeja ja vahdin haukan lailla,ettei kukaan muu koskenut niihin.Olisi saattanut raskaushormonit ja pillimehuhimo olla liian iso pankin räjäyttävä tekijä jos ei mehua jostakin syystä olisi ollut heti käden ulottuvilla.

Olipa kyseessä sitten mikä tahansa ulkoilutapahtuma,jääravit tai vapputori,niin kyllä kuuma grillimakkara ja kylmä pillimehu toimii aina.Ne ovat luodut toisilleen,kuin viini ja juustot tai mustamakkara ja puolukkahillo.Makkara ja pillimehu maistuvat yhdessä ehdottomasti paljon paremmalta,kuin mikä tahansa liikenneasemien A la Carte annos,jossa kokin työhönsä tyytymättömyys näkyy ja maistuu.
Varmasti nousisi konkurssienkin partailla olevien liikenneasemien ruokailijamäärät jos listoilta löytyisi vain höyrymakkara+pillimehu,grillimakkara+pillimehu ja lapsille nakit+pillimehu.Kaikki olisivat tyytyväisiä,myös kokki.


Oman lapsuuteni suosikkia ei enää saa,ei makua eikä purkin muotoa.
Kolmion mallisesta pillimehusta,mustaherukka oli ehdoton suosikkini.Päärynä hyvä kakkonen.
Kuulun juuri niihin nihilisti-vanhempien lapsiin,joilta kiellettiin tuo suurenmoinen herkku jollakin sairaalla periaatteella.
Onneksi vietin hyvin paljon aikaa isovanhempieni kanssa ja heidän periaattensa oli;mitä vain,mitä lapsi haluaa.
Niinpä sain lähestulkoon aina mummolassa kolmion mallisen mustaherukka pillimehun,toisinaan useammankin.
Olihan se varmasti parempaa,kun sitä ei saanut joka päivä...tai näin ainakin olen itselleni uskotellut!
Jouduin valitettavasti piirtämään itse!


Ja jos nyt ruodin ja ruodinhan minä,oikein kunnolla tuota lähes aateloitunutta juomien kuningatarta,niin onhan se erimakuista kuin mikään muu kaupan mehu.Se johtuu vain ja ainoastaan pienestä purkin koosta,fiiliksestä,muistoista ja ennen kaikkea pillistä!
Mutta loppuun jaksan vielä väittää,että ei ole olemassa mitään muuta päärynämehua,joka vaikka kuinka pillillä juotuna, edes etäisesti muistuttaisi päärynä Trip:iä!
Tämä yrittää siis esittää kolmion mallista pillimehua!Jos jollekin jäi epäselväksi ;)

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti